Polski startup Billon otrzyma prawie 2 mln euro z programu Komisji Europejskiej

Polski startup Billon otrzyma prawie 2 mln euro z programu Komisji Europejskiej

Zaprojektowany w Polsce, rewolucyjny system natychmiastowych mikropłatności oparty o technologię rozproszonego rejestru, otrzyma blisko dwa miliony euro z programu Komisji Europejskiej SME Instrument (Horyzont 2020). Firma technologiczna Billon pokonała niemal 1500 konkurentów z całej Unii. Pieniądze przeznaczy na rozwój rozwiązań płatniczych dla biznesu i uruchomienie platformy płatności e-commerce na rynku polskim i brytyjskim.

Innowacyjna technologia z Polski, która ma szansę stać się nowym globalnym standardem mikropłatności, oferuje natychmiastowe transakcje między ludźmi na całym świecie. Pieniądze zapisane w aplikacji mobilnej na smartfonie przesyłane są bez pośredników. Rozwiązanie oparte jest na technologii blockchain, czyli rozproszonego rejestru (DLT – Distributed Ledger Technology).

Jako pierwsza firma na świecie stworzyliśmy funkcjonujące rozwiązanie płatnicze w oparciu o DLT, które wykorzystuje realne, lokalne waluty. We współpracy z bankami w Polsce oraz Wielkiej Brytanii zapisujemy w technologii rozproszonego rejestru polskie złote i funty. Teraz rozszerzamy ofertę, umożliwiając nie tylko wypłatę, ale też wydawanie pieniędzy online.

Robert Kałuża, współzałożyciel i dyrektor operacyjny Billon

2 miliony euro wsparcia na szybki rozwój

Billon otrzyma prawie 2 miliony euro z programu Komisji Europejskiej Horizon 2020. Komisja Europejska uzasadniła przyznanie grantu firmie rewolucyjnym potencjałem wykorzystania technologii Billon dla bezpośrednich płatności. Umowa ma zostać podpisana za kilka tygodni. Billon przeznaczy pieniądze na rozwój swojego rozwiązania wypłat nagród motywacyjnych dla firm oraz wprowadzenie na rynku polskim i brytyjskim platformy płatności dla e-commerce i do monetyzacji treści.W Polsce platforma e-commerce Billon ruszy jesienią, a w Wielkiej Brytanii – w przyszłym roku. Użytkownicy za pomocą aplikacji mobilnej będą mogli kupować w sklepach internetowych, wspierać streamerów i blogerów czy wpłacać dotacje fundacjom. Pieniądze będą przesyłane bezpośrednio między użytkownikami platformy, dlatego do jej obsługi nie będzie potrzebne ani konto bankowe, ani karta.

Spełniamy potrzeby ludzi młodych, zaangażowanych cyfrowo. W Polsce znakomita większość ludzi poniżej 18 roku życia nie ma konta w banku. Są aktywni, tworzą i chcą zarabiać na tym, co kochają. Dzisiejsze rozwiązania płatnicze dla tej grupy obejmują mało wygodne karty przedpłacone oraz, nieopłacalne z perspektywy twórcy, SMSy Premium. Platforma Billon oferuje w pełni cyfrowe rozwiązanie, które umożliwia wygodne i opłacalne zarabianie na swojej twórczości i rozwój pierwszego biznesu. Chcemy wspierać przedsiębiorczość młodych ludzi w epoce cyfrowej. Dzięki przyznanemu dofinansowaniu rozwój naszych rozwiązań znacznie przyśpieszy.

Tadeusz Kuropatwiński, dyrektor zarządzający obszarem Digital Payments

Startup, który z Polski wychodzi na świat

Billon działa teraz w Polsce i Wielkiej Brytanii, ale planuje rozwój na skalę światową. Firma wystąpiła w prezentacji „Start-upy w Pałacu” zorganizowanej przez Kancelarię Prezydenta RP i w nagrodę weźmie udział w jednej z misji gospodarczych głowy państwa. Została też zaproszona przez Ministerstwo Rozwoju na targi przemysłowe w Hanowerze jako jeden z najbardziej obiecujących polskich startupów. W czerwcu, na zaproszenie ambasady RP w Tokio, Billon reprezentował polską branżę fintech na seminarium z udziałem 120 przedstawicieli japońskich firm finansowych.Horyzont 2020 to największy w historii program finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej, z całkowitym budżetem wynoszącym prawie 80 miliardów euro.Billon ubiegał się o dofinansowanie w ramach SME Instrumentu, przeznaczonego dla małych i średnich przedsiębiorstw tworzących i wdrażających innowacje w życie. W tej rundzie finansowania brało udział 1514 projektów z całej Europy. Billon jest jedną z dwóch firm z Polski i 64 z Europy, które otrzymały grant.

SME Instrument jest programem dla najbardziej innowacyjnych firm z całej Europy. Billon miał wszystko co potrzebne, żeby wygrać: przełomowy projekt, europejskie podejście do biznesu, klarowny plan pracy i silny team. Wiedzą czego chcą, mają jasno wyznaczone cele. Spokojnie rozwijaliby się bez grantu, on po prostu pomoże realizować plany szybciej. Właśnie na przyciągnięciu takich firm zależy Komisji Europejskiej.

Alicja Grzegorzek, założycielka Zafiro Solutions, firmy wspierającej w zdobywaniu grantów z SME Instrumentu

Billon receives €2m grant from Horizon 2020

The EU’s biggest Research and Innovation programme, Horizon 2020, announced that it granted funding of almost EUR 2M to Billon Group (http://www.billongroup.com), under the SME Instrument programme, to expand its innovative DLT solutions beyond instant corporate payments,  into eCommerce and content monetization solutions.
Billon z nagrodą World Summit Award za realizację celów ONZ

Polska firma technologiczna Billon została zwycięzcą konkursu World Summit Award w kategorii Business & Commerce jako autor jednego z 40 najlepszych cyfrowych rozwiązań, które umożliwiają osiągnięcie celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
Billon z kolejnym dofinansowaniem na 4,5 mln zł

Polski start-up Billon, który stworzył przełomowy system natychmiastowych płatności walutami narodowymi oparty o technologię blockchain otrzymał prawie 4,5 mln zł dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój. Otrzymane pieniądze firma planuje przeznaczyć na rozwój technologiczny swojego systemu.
Billon reprezentuje Polskę w konkursie na najlepszy startup w Europie Środkowej

Polski startup Billon, który stworzył przełomowy system natychmiastowych płatności oparty o technologię rozproszonego rejestru, reprezentuje Polskę w międzynarodowym konkursie Central European Startup Awards. Zwycięzca wybrany przez internautów w głosowaniu w dniach 4-18 października otrzyma nagrodę 100 tys. euro.

Billon otrzyma 100 tysięcy dolarów z funduszu Fintech 71 z USA

Stworzony w Polsce przełomowy system natychmiastowych płatności oparty o technologię rozproszonego rejestru otrzyma 100 tysięcy dolarów z amerykańskiego funduszu dla startupów Fintech 71. Pieniądze przeznaczy na rozwój swoich rozwiązań w USA. Billon jest jedyną polską firmą oraz jedyną wykorzystującą tę technologię, która zakwalifikowała się do programu.