Billon w Pałacu Prezydenckim

15 marca 2017 r.

Billon w Pałacu Prezydenckim

14 marca Billon przedstawił swoją technologię natychmiastowych płatności prezydentowi Andrzejowi Dudzie, wicepremierowi i ministrowi rozwoju Mateuszowi Morawieckiemu oraz największym spółkom Skarbu Państwa na wydarzeniu “Start-upy w Pałacu”. Billon jako jeden z 10 najbardziej perspektywicznych polskich startupów fintechowych otrzymał ożliwość 4-minutowego wystąpienia poświęconego cyfrowemu pieniądzu i roli Polski w nadchodzącej finansowej rewolucji.

“Start-upy w Pałacu” to wspólny projekt Kancelarii Prezydenta RP oraz Fundacji Startup Poland, którego celem jest promowanie polskich startupów oraz umożliwienie im nawiązania nowych kontaktów biznesowych w kraju i za granicą. Do jego drugiej edycji zostały zaproszone firmy działające w modelu B2B. Z 241 zgłoszonych startupów dziesięć, w tym Billon, otrzymało możliwość 4-minutowego wystąpienia przed wybranymi inwestorami, aniołami biznesu i przedstawicielami państwowych firm.

Nadszedł czas, aby zmienić myślenie o tym, jak używamy pieniędzy. Europejski Bank Centralny wspólnie z Bankiem Japonii prowadzą studia nad wprowadzeniem cyfrowej waluty, która do 2022 r. ma być w obiegu jak gotówka. Wiceprzewodnicząca Szwedzkiego Banku Centralnego Cecilia Skingsley mówi, że Szwecja zacznie stosować cyfrową koronę za dwa lata. Dzięki naszej technologii i nam tu zgromadzonym Polska może to osiągnąć w ciągu roku. Pomyślcie – Polska jako kraj na czele finansowej rewolucji.

Andrzej Horoszczak, założyciel i prezes Billon

Finał II edycji programu Finał II edycji programu Finał II edycji programu

Najwyżej jeden na dziesięć start-upów osiąga sukces. Ale ten jeden na dziesięć decyduje o tym, czy gospodarka jest gospodarką wysoko rozwiniętą, czy gospodarka idzie do przodu, czy państwo jest jednym z państw w czołówce – nie tylko europejskiej, ale w czołówce światowej. Ja bym chciał, żeby Polska w tej czołówce była. Pamiętajmy, że wielkie światowe firmy nie rozwinęły się z wielkich firm. One się rozwinęły z małych firm garażowych stworzonych przez kolegów, właśnie z tej start-upowej odwagi powstały te wielkie światowe konglomeraty. Wierzę, że taka firma wyjdzie także z Polski.

Prezydent Andrzej Duda

Billon razem z innymi firmami zaproszonymi do Pałacu otrzymał z rąk prezydenta specjalny “paszport”. Uprawnia on do udziału w jednej misji gospodarczej z udziałem głowy państwa.
Finał II edycji projektu "Start-upy w Pałacu"

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.