Billon w Pałacu Prezydenckim

15 marca 2017 r.

Billon w Pałacu Prezydenckim

14 marca Billon przedstawił swoją technologię natychmiastowych płatności prezydentowi Andrzejowi Dudzie, wicepremierowi i ministrowi rozwoju Mateuszowi Morawieckiemu oraz największym spółkom Skarbu Państwa na wydarzeniu “Start-upy w Pałacu”. Billon jako jeden z 10 najbardziej perspektywicznych polskich startupów fintechowych otrzymał ożliwość 4-minutowego wystąpienia poświęconego cyfrowemu pieniądzu i roli Polski w nadchodzącej finansowej rewolucji.

“Start-upy w Pałacu” to wspólny projekt Kancelarii Prezydenta RP oraz Fundacji Startup Poland, którego celem jest promowanie polskich startupów oraz umożliwienie im nawiązania nowych kontaktów biznesowych w kraju i za granicą. Do jego drugiej edycji zostały zaproszone firmy działające w modelu B2B. Z 241 zgłoszonych startupów dziesięć, w tym Billon, otrzymało możliwość 4-minutowego wystąpienia przed wybranymi inwestorami, aniołami biznesu i przedstawicielami państwowych firm.

Nadszedł czas, aby zmienić myślenie o tym, jak używamy pieniędzy. Europejski Bank Centralny wspólnie z Bankiem Japonii prowadzą studia nad wprowadzeniem cyfrowej waluty, która do 2022 r. ma być w obiegu jak gotówka. Wiceprzewodnicząca Szwedzkiego Banku Centralnego Cecilia Skingsley mówi, że Szwecja zacznie stosować cyfrową koronę za dwa lata. Dzięki naszej technologii i nam tu zgromadzonym Polska może to osiągnąć w ciągu roku. Pomyślcie – Polska jako kraj na czele finansowej rewolucji.

Andrzej Horoszczak, założyciel i prezes Billon

Finał II edycji programu Finał II edycji programu Finał II edycji programu

Najwyżej jeden na dziesięć start-upów osiąga sukces. Ale ten jeden na dziesięć decyduje o tym, czy gospodarka jest gospodarką wysoko rozwiniętą, czy gospodarka idzie do przodu, czy państwo jest jednym z państw w czołówce – nie tylko europejskiej, ale w czołówce światowej. Ja bym chciał, żeby Polska w tej czołówce była. Pamiętajmy, że wielkie światowe firmy nie rozwinęły się z wielkich firm. One się rozwinęły z małych firm garażowych stworzonych przez kolegów, właśnie z tej start-upowej odwagi powstały te wielkie światowe konglomeraty. Wierzę, że taka firma wyjdzie także z Polski.

Prezydent Andrzej Duda

Billon razem z innymi firmami zaproszonymi do Pałacu otrzymał z rąk prezydenta specjalny “paszport”. Uprawnia on do udziału w jednej misji gospodarczej z udziałem głowy państwa.
Finał II edycji projektu "Start-upy w Pałacu"

Billon invited to the Presidential Palace

Billon pitched its idea of financial revolution before the President of Poland Andrzej Duda, Deputy PM and Minister of Development Mateusz Morawiecki, and top public companies at the second edition of the “Start-ups in the Palace” event.