Billon wypłaca cyfrowe pieniądze w Wielkiej Brytanii

27 marca 2017 r.

Billon wypłaca cyfrowe pieniądze w Wielkiej Brytanii

Billon jako pierwsza firma na świecie dokonała wypłat rzeczywistą walutą w postaci cyfrowych pieniędzy. Firma przekazała środki 100 uczestnikom testowego programu w Wielkiej Brytanii we współpracy z brytyjską firmą badań rynkowych Conduct Research. pod nadzorem FCA.

Billon testował swoje rozwiązanie do wypłaty wynagrodzeń w ramach “piaskownicy regulacyjnej” prowadzonej przez Financial Conduct Authority – brytyjskiego regulatora rynku finansowego. “Piaskownica” to inkubator dla startupów, które mogą sprawdzać działanie własnych rozwiązań w warunkach rynkowych pod nadzorem FCA.Firma Billon 27 marca zakończyła test systemu wypłat wynagrodzeń przeprowadzony we współpracy z brytyjską firmą badań rynkowych Conduct Research. Conduct Research przeprowadził na 100 osobach testy aplikacji do płatności cyfrowych opracowanej przez Billon. W nagrodę za testy uczestnicy badania otrzymali cyfrowe funty, które mogli zachować w aplikacji, przekazać na konto bankowe lub wypłacić w jednym z ponad 40 tys. punktów stacjonarnych Paypoint.

David Putts, dyrektor zarządzający Billon ds. rozwoju i relacji z partnerami: – Billon eliminuje koszty i obciążenia związane z używaniem kart pre-paid, czeków, czy gotówki. Dzięki naszej technologii firmy mogą błyskawicznie przekazywać pieniądze, a ich odbiorcy – po kilkusekundowej rejestracji w systemie – od razu je odebrać . Rozproszona księga główna gwarantuje autentyczność transakcji i redukuje koszty monitorowania i uzgadniania płatności. Billon spełnia przedstawione przez rząd brytyjski cele obniżenia opłat transakcyjnych i kosztów operacyjnych dla małych i średnich przedsiębiorstw.

David Putts, dyrektor ds. rozwoju międzynarodowego Billon

Melo Wallace-Potter z Conduct Research: –Jesteśmy małą firmą i nie stać nas na koszty obsługi kart pre-paid. Nie możemy też wymagać od uczestników badania podania danych ich kont bankowych. Darmowa aplikacja z natychmiastowymi płatnościami jest dla nich zatem bardzo atrakcyjne rozwiązanie. Dane do logowania są znane tylko użytkownikom, dlatego ich pieniądze są bezpieczne, ale my cały czas możemy kontrolować, kto dostał pieniądze.

Billon testował swoje rozwiązanie do wypłaty wynagrodzeń w ramach “piaskownicy regulacyjnej” prowadzonej przez Financial Conduct Authority – brytyjskiego regulatora rynku finansowego. “Piaskownica” to inkubator dla startupów, które mogą sprawdzać działanie własnych rozwiązań w rzeczywistych warunkach pod nadzorem FCA. Billon został dopuszczony do udziału w “piaskownicy” w listopadzie 2016 r. w pierwszej grupie 24 firm, jako jedyny uczestnik z Polski.

Po udanych testach Billon chce rozszerzyć aktywność w Wielkiej Brytanii, zapewniając rozwiązania dla małych i średnich firm i oferując swoją technologię bankom w modelu SaaS. Celem firmy jest wyeliminowanie konieczności korzystania z bonów, kart-prepaid i innych quasi-gotówkowych metod płatności. Ma je zastąpić przesyłanie pieniędzy za pośrednictwem urządzeń przenośnych i wykorzystanie rozproszonej księgi głównej do weryfikacji transakcji.

Więcej informacji o testach w Wielkiej Brytanii znajduje się tu: http://billonfinancial.co.uk/

Billon completes live blockchain payouts in the UK

Billon as the first company in the world successfully delivered payouts with digital money using regulated currency. The company provided funds to 100 participants in the UK in a market research programme supervised by FCA.
Polski Billon z licencją brytyjskiej FCA

Spółka Billon Financial Ltd, będąca spółką zależną brytyjskiej Billon Group Ltd, ponownie została zarejestrowana jako Small Electronic Money Institution (Mała Instytucja Pieniądza Elektronicznego) przez brytyjskie Financial Conduct Authority. Konieczność re-rejestracji związana była z wdrożeniem Dyrektywy Europejskiej tzw. PSD2 (Payment Services Directive 2), która miała na celu dostosowanie usług płatniczych do zmieniających się warunków zewnętrznych, szczególnie nowych technologii.
Blockchain-Based Payments Provider Billon Receives UK e-Money Registration

"Billon’s FCA registration will help prove that you can encrypt everyday currencies without the need for an alternative cryptocurrency."
Billon otrzyma 100 tysięcy dolarów z funduszu Fintech 71 z USA

Stworzony w Polsce przełomowy system natychmiastowych płatności oparty o technologię rozproszonego rejestru otrzyma 100 tysięcy dolarów z amerykańskiego funduszu dla startupów Fintech 71. Pieniądze przeznaczy na rozwój swoich rozwiązań w USA. Billon jest jedyną polską firmą oraz jedyną wykorzystującą tę technologię, która zakwalifikowała się do programu.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.