Polski startup Billon otrzyma prawie 2 mln euro z programu Komisji Europejskiej

Zaprojektowany w Polsce, rewolucyjny system natychmiastowych mikropłatności oparty o technologię rozproszonego rejestru, otrzyma blisko dwa miliony euro z programu Komisji Europejskiej SME Instrument (Horyzont 2020). Firma technologiczna Billon pokonała niemal 1500 konkurentów z całej Unii. Pieniądze przeznaczy na rozwój rozwiązań płatniczych dla biznesu i uruchomienie platformy płatności e-commerce na rynku polskim i brytyjskim.

Innowacyjna technologia z Polski, która ma szansę stać się nowym globalnym standardem mikropłatności, oferuje natychmiastowe transakcje między ludźmi na całym świecie. Pieniądze zapisane w aplikacji mobilnej na smartfonie przesyłane są bez pośredników. Rozwiązanie oparte jest na technologii blockchain, czyli rozproszonego rejestru (DLT – Distributed Ledger Technology).

Jako pierwsza firma na świecie stworzyliśmy funkcjonujące rozwiązanie płatnicze w oparciu o DLT, które wykorzystuje realne, lokalne waluty. We współpracy z bankami w Polsce oraz Wielkiej Brytanii zapisujemy w technologii rozproszonego rejestru polskie złote i funty. Teraz rozszerzamy ofertę, umożliwiając nie tylko wypłatę, ale też wydawanie pieniędzy online.

Robert Kałuża, współzałożyciel i dyrektor operacyjny Billon

2 miliony euro wsparcia na szybki rozwój

Billon otrzyma prawie 2 miliony euro z programu Komisji Europejskiej Horizon 2020. Komisja Europejska uzasadniła przyznanie grantu firmie rewolucyjnym potencjałem wykorzystania technologii Billon dla bezpośrednich płatności. Umowa ma zostać podpisana za kilka tygodni. Billon przeznaczy pieniądze na rozwój swojego rozwiązania wypłat nagród motywacyjnych dla firm oraz wprowadzenie na rynku polskim i brytyjskim platformy płatności dla e-commerce i do monetyzacji treści.W Polsce platforma e-commerce Billon ruszy jesienią, a w Wielkiej Brytanii – w przyszłym roku. Użytkownicy za pomocą aplikacji mobilnej będą mogli kupować w sklepach internetowych, wspierać streamerów i blogerów czy wpłacać dotacje fundacjom. Pieniądze będą przesyłane bezpośrednio między użytkownikami platformy, dlatego do jej obsługi nie będzie potrzebne ani konto bankowe, ani karta.

Spełniamy potrzeby ludzi młodych, zaangażowanych cyfrowo. W Polsce znakomita większość ludzi poniżej 18 roku życia nie ma konta w banku. Są aktywni, tworzą i chcą zarabiać na tym, co kochają. Dzisiejsze rozwiązania płatnicze dla tej grupy obejmują mało wygodne karty przedpłacone oraz, nieopłacalne z perspektywy twórcy, SMSy Premium. Platforma Billon oferuje w pełni cyfrowe rozwiązanie, które umożliwia wygodne i opłacalne zarabianie na swojej twórczości i rozwój pierwszego biznesu. Chcemy wspierać przedsiębiorczość młodych ludzi w epoce cyfrowej. Dzięki przyznanemu dofinansowaniu rozwój naszych rozwiązań znacznie przyśpieszy.

Tadeusz Kuropatwiński, dyrektor zarządzający obszarem Digital Payments

Startup, który z Polski wychodzi na świat

Billon działa teraz w Polsce i Wielkiej Brytanii, ale planuje rozwój na skalę światową. Firma wystąpiła w prezentacji „Start-upy w Pałacu” zorganizowanej przez Kancelarię Prezydenta RP i w nagrodę weźmie udział w jednej z misji gospodarczych głowy państwa. Została też zaproszona przez Ministerstwo Rozwoju na targi przemysłowe w Hanowerze jako jeden z najbardziej obiecujących polskich startupów. W czerwcu, na zaproszenie ambasady RP w Tokio, Billon reprezentował polską branżę fintech na seminarium z udziałem 120 przedstawicieli japońskich firm finansowych.Horyzont 2020 to największy w historii program finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej, z całkowitym budżetem wynoszącym prawie 80 miliardów euro.Billon ubiegał się o dofinansowanie w ramach SME Instrumentu, przeznaczonego dla małych i średnich przedsiębiorstw tworzących i wdrażających innowacje w życie. W tej rundzie finansowania brało udział 1514 projektów z całej Europy. Billon jest jedną z dwóch firm z Polski i 64 z Europy, które otrzymały grant.

SME Instrument jest programem dla najbardziej innowacyjnych firm z całej Europy. Billon miał wszystko co potrzebne, żeby wygrać: przełomowy projekt, europejskie podejście do biznesu, klarowny plan pracy i silny team. Wiedzą czego chcą, mają jasno wyznaczone cele. Spokojnie rozwijaliby się bez grantu, on po prostu pomoże realizować plany szybciej. Właśnie na przyciągnięciu takich firm zależy Komisji Europejskiej.

Alicja Grzegorzek, założycielka Zafiro Solutions, firmy wspierającej w zdobywaniu grantów z SME Instrumentu

Billon receives €2m grant from Horizon 2020

The EU’s biggest Research and Innovation programme, Horizon 2020, announced that it granted funding of almost EUR 2M to Billon Group (http://www.billongroup.com), under the SME Instrument programme, to expand its innovative DLT solutions beyond instant corporate payments,  into eCommerce and content monetization solutions.
Billon wins SME pitching contest backed by European Commission

Billon, the company reinventing the technology behind money, has won the title of ‘most disruptive pitch’ at the exclusive SME Instrument and Innovate UK event designed to allow SMEs to meet and pitch in front of investors and big corporates.
NCBiR wyróżnił blockchainowy system wypłat motywacyjnych

Polski blockchainowy start-up Billon, który stworzył na bazie swojej technologii blockchain pionierski system umożliwiający natychmiastową wypłatę nagród motywacyjnych, otrzymał prawie 4 mln zł dofinansowania z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój. Otrzymane pieniądze firma planuje przeznaczyć na badania przemysłowe i prace rozwojowe technologii permissioned blockchain.
Billon receives EUR 1 million funding from the Polish National Center for Research and Development

Billon, the technology company that has civilised blockchain, has been granted EUR 1  million funding from the National Center for Research and Development (NCBiR) as part of its Intelligent Development program. This latest installment marks the third funding endorsement from the EU organisation. Billon will use the funding for large scale research and further development of its permissioned blockchain.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.