Odpowiedź na artykuł w portalu Zaufana Trzecia Strona

12 grudnia 2017 r.

Odpowiedź na artykuł w portalu Zaufana Trzecia Strona

11 grudnia portal Zaufana Trzecia Strona opublikował informację o testach aplikacji Billon, przeprowadzonych przez Tomasza Zielińskiego. Poniżej znajduje się oświadczenie w tej sprawie.

Testy Tomasza Zielińskiego są wnikliwą analizą naszej technologii i tworzonej na jej podstawie aplikacji do bezpośrednich płatności. Podajemy kilka informacji uzupełniających materiał:

• Wdrożenie aplikacji Billon jest w fazie pilotażu, który ma na celu przetestowanie samego modelu biznesowego. Dowodzi tego wąska sieć akceptacji, ograniczona do jednego sektora rynku – youtuberów, merchantów, streamerów oraz wybranych klientów korporacyjnych. Jesteśmy w trakcie wdrażania nowej strategii komunikacyjnej firmy, która podkreśli powyższy fakt.
  • Jesteśmy świadomi wymienionych w materiale błędów. Niezależnie od artykułu przeprowadzony został audyt bezpieczeństwa, którego autorem była firma SecuRing. Raport z audytu opisuje błędy wpływające na bezpieczeństwo systemu, także te wymienione w artykule.
  • Pragniemy podkreślić, że żadna przedstawiona luka nie jest krytyczna i nie naraża użytkownika na niebezpieczeństwo utraty środków.
  • W wyniku przeprowadzonego audytu jeszcze w tym roku planujemy aktualizację aplikacji, która wyeliminuje dostrzeżone błędy, także te wspomniane w artykule.

Billon na konferencji "blockchain NeXt"

Blockchain to już nie tylko bitcoin i inne kryptowaluty, ale przede wszystkim technologia, która uwiarygadnia każdą zapisaną w niej informację. Jej filary - bezpieczeństwo, niezmienność zapisów i demokratyzacja dostępu do danych - sprawiają, że wszystkie sektory gospodarki i administracji widzą w niej rozwiązanie swoich problemów. O tym, jak blockchain zmienia biznes, opowie konferencja „blockchain NeXt“, która odbędzie się już 21 czerwca w Warszawie.
Możliwe zastosowanie technologii blockchain w branży energetycznej

Polska firma technologiczna Billon we współpracy z Microsoft rozpoczęła pracę nad możliwością wykorzystania technologii blockchain w PGNiG. Zakres współpracy może objąć zarówno stworzenie platformy obsługi klienta indywidualnego, platformy do handlu gazem i energią, jak również płatności w systemach elektromobilności.
Polskie banki coraz bliżej wprowadzenia polskiej technologii blockchain

Polskie banki zakończyły testowanie rozwiązania blockchain polskiej firmy Billon w celu wykorzystania tej technologii do przechowywania i przesyłania dokumentów do klientów. Testy wydajnościowe potwierdziły możliwość zapisywania bezpośrednio w rozproszonym rejestrze nawet 5 milionów dokumentów dziennie, co spełnia potrzeby nawet największych instytucji finansowych w Polsce.
Odpowiedź na artykuł Tomasza Zielińskiego

Poniższa odpowiedź została wysłana Tomaszowi Zielińskiego w odpowiedzi na artykuł "Billon, albo bardzo wysoki koszt shackowania", opublikowany na jego stronie internetowej.

Polski sektor bankowy zaoszczędzi setki milionów złotych

Pięć polskich banków jako pierwsze na świecie publikują dokumenty w opartym na technologii blockchain systemie trwałego nośnika polskiej firmy Billon. Służy on do przechowywania i przesyłania ważnych dokumentów do klientów, takich jak cenniki czy regulaminy. Dzięki zastosowaniu nowej technologii i ograniczeniu kosztów związanych z wymogiem przekazania informacji w niezmienionej formie, polski sektor bankowy może zaoszczędzić rocznie prawie 500 mln zł.